Pravila igre

KRATKA PRAVILA IGRE

Badmintonsko igrišče je pravokotne oblike, ki ga označujejo razločno vidne 4 cm debele črte, ki veljajo še kot del igrišča. Igrišče je dolgo 13,4 m in široko 6,1 m. Zgornji rob mreže, ki stoji na sredini igrišča, sega do višine 155 cm. Prednja servisna črta je od mreţže odmaknjena 198 cm. Servisno polje sega od prednje servisne črte in do konca igrišča, pri dvojicah se skrajša za 76 cm. Pri igri posameznikov pa se igrišče zoži za 46 cm na vsaki strani vzdolž igrišča.

Igra badmintona sestoji iz dveh dobljenih setov do 21 točk. Set se mora končati vsaj z dvema točkama razlike, najvišji rezultat pa je lahko 30 proti 29. Vsaka napaka šteje točko. Servira igralec, ki je zadnji dosegel točko. Tudi pri igri dvojic je samo en začetni udarec na dvojico, dokler nasprotnik ne osvoji točke.

Pri serviranju mora igralec udariti žogo pod pasom tako, da je glava loparja niže od ročaja oz. da je vreteno loparja usmerjeno navzdol. Od začetka do zaključka izvedbe servisa mora vsaj del stopal serverja ostati v stalnem mirujočem stiku s površino igrišča. Igralec ali dvojica servira iz desnega servisnega polja, kadar ima sodo število točk, in iz levega servisnega polja, kadar ima liho število točk. Vedno pa se servira v diagonalno servisno polje.

 

Nekaj videoposnetkov:

 

 

Uporabljeni viri: